Ontsnappingen

Badrian haalde Peter Roelofs uit zijn cel, Lena Wolff uit het ziekenhuis en organiseerde dat zijn neefje uit Westerbork ontsnapte. 

Lees meer »Badrian bevrijdt Lena Wolff

Rond Fer Olthoff ontstond de groep Cas, naar zijn schuilnaam Caspar Ummels. De groep hield zich bezig met de verspreiding van het Parool en voorzag 27 stencilposten in Amsterdam van papier, voedsel, inkt, kolen en gaf andere benodigde bijstand.[i]

Lees meer »

Je moet nooit aan de kant blijven staan

Trudel [1]was geboren in Duitsland en naar Nederland gekomen om in 1937 als verpleegster naar Spanje te vertrekken.  Tijdens de burgeroorlog wilde ze de linkse Republiek helpen. Hier trouwde ze met Theo van Reemst.[2] In 1939 kwamen ze terug in Nederland en ging ze voor het Vluchtelingencomité werken. Voor de oorlog was er al eten op de bon en ze hielp Joodse vluchtelingen uit Duitsland die hier illegaal verbleven aan papieren en bonnen. Hier leerde ze Nathan Notowics kennen. 

Lees meer »

De moeder van Selma Meijer

De winkel van Van Lohuizen bestond 28 april in 1943 200 jaar. Dat gingen ze niet echt vieren. Wel ging Badrian bij Schalk Toom langs. Toom was drukker bij de koninklijke Apeldoornse drukkerij Sleghers. Badrian bestelde het drukwerk voor de etalage van de winkel. Toom liet weten dat hij ook voor ander drukwerk beschikbaar was.  ‘Als je eens wat nodig hebt, dan kom je maar gerust. Dit mag ik niet drukken, maar ik trek mij alle dingen niets aan en dat was aan geen dovemans oren gezegd.’

Lees meer »

Mijn moeder of mijn vrouw

Mijn vader:  Hij heeft een keer over de oorlog gesproken. Verder niet.  Ik was inmiddels bijna 40. Mijn vader heette Wim, voluit Willem Melkman en hij was opgeleid als kleermaker en woonde bij zijn moeder, Sientje Melkman-Blog, in de Jodenhoek van Amsterdam. Oma Sientje kreeg steun vanuit de Joodse gemeenschap, een gulden per week. Wim werd ontslagen, omdat Joden niet meer in dienst mochten zijn van niet-Joden.[i] Werkloze Joden moesten zich melden voor een werkkamp. 

Lees meer »