Badrian

De dood van Badrian en Boverhuis

Badrian en zijn groep hadden een nieuwe locatie nodig voor de PBC. Betje Wery wilde haar huis  ter beschikking stellen. Zij wilde weg naar Antwerpen. Badrian ging met Frits Boverhuis en Annemarie Deij naar het huis van Wery kijken. Frans Meijer ging toch maar niet mee, want ze pasten niet met zijn allen in de auto. 

Lees meer »

Badrians samenwerking met Den Hartogh.

Kobus den Hartogh[1] liet de eerste dagen van de bezetting al zijn afkeer voor de nazi’s weten. Toen de Duitsers in parade Amsterdam binnentrokken, doorkruiste hij op zijn motor 6 keer de erestoet. Een toeschouwer die stond te juichen naar de Duitsers gaf hij zo´n knal tegen zijn kop dat die tegen een muur vloog. Ja, toen had hij wel een paar mitrailleurs op zich gericht gekregen.

Lees meer »

Deij, de partner van Badrian

Annemarie Deij was Rooms Katholiek en geboren in Duitsland. Met haar man Simon Appelboom en vertrok ze naar Nederland. Ze werkte als verkoopster in de Bijenkorf van Rotterdam met ook Joodse collega’s. Ze hoorde hoe de Joden behandeld werden in Duitsland. Vooral in 1941 zag ze dat het spannend werd. Joodse mensen kregen moeilijkheden en zij probeerde te helpen waar ze kon.

Lees meer »

Verbiest bij de PBC

 De ruimte op de Amsteldijk werd eerst alleen als kantoor gebruikt en er werden ook overvallen gepland. Het is moeilijk om een precieze datum te geven aan de anekdote van Voordewind, maar waarschijnlijk was het ergens tussen maart 1943 en oktober 1943, Verbiest werd geïntroduceerd.

Lees meer »

Badrian duikt onder bij Van Lohuizen

Marius Meijboom: “Na de eerste Jodenrazzia´s in Amsterdam en de aankondiging van de Arbeitseinsatz vertrok Badrian naar Apeldoorn, waar hij logeerde bij een zekere Hartland, die werkte bij Van Gelders Papierfabrieken.

Lees meer »