Badrian brengt spullen en overvalt distributiekantoor Oosthuizen.

Gepubliceerd op 26 april 2020 om 00:17

Wormgoor: “Joke (zijn vrouw) heeft Badrian goed gekend onder de namen Bruine Hans en Kleine Hans. Zij heeft hem als een goed en trouw vriend leren waarderen. Frits kenden we beiden, hoewel we slechts zijdelings met hem te maken hadden. Hij heeft zich vooral verdienstelijk gemaakt met het doen van overvallen voor P. B. ’s en bonkaarten.”[1]

Het vermaken van persoonsbewijzen was arbeidsintensief en ze waren afhankelijk van de hoeveelheid persoonsbewijzen die gekocht of uit jasjes in cafés en zwembaden gehaald konden worden. Het drukken van de benodigde papieren zoals persoonsbewijzen had voordelen. Dit werd gedaan door Duwaer die samenwerkte met Gerrit van der Veen. Dit gebeurde in Duwaer zijn drukkerij in de avonden en op zondag wanneer het personeel niet aanwezig was. De persoonsbewijzen waren niet perfect. De inkt die oplichtte onder een kwartlamp hadden ze pas in 1944 bemachtigd.

Een andere methode om aan de benodigde papieren te komen, was om overvallen te plegen op drukkerijen en distributiekantoren. Die papieren konden naar wens ingevuld worden.

Inmiddels liepen er veel mensen met valse papieren rond. Eind 1943 moest iedereen dan ook zijn persoonsbewijs laten controleren bij de gemeente. Er kwam dan een controle zegeltje op. Zonder gecontroleerd persoonsbewijs kregen mensen geen Tweede Distributiestamkaart, die nodig was om nieuwe bonnen te krijgen. Een probleem voor het verzet en alle mensen die met vervalste papieren rondliepen. Badrian en Van Gogh gingen bij een burgemeester van een gemeente in de kop van Noord – Holland langs. Gerhard Badrian controleerde de zegeltjes. Henri van Gogh stond bij de auto op wacht en raakte in gesprek met een voorbijganger, die hij beloofde tabaksbonnen te sturen. Ondertussen controleerde Badrian de zegels, keurde ze af en nam ze in beslag.[2] Op die manier waren de valse persoonsbewijzen eerder van een controle zegel voorzien dan de echte.

Ook werden er 100.000 distributiestamkaarten “weggehaald” bij een drukkerij in Apeldoorn.[3] Ze werden gesneden bij de fabriek Van Gelder en zonen om vervolgens door Grote Wolfje, oud marechaussee- lid, met een open vrachtwagen vervoerd te worden naar Amsterdam. Midden in de Jordaan hadden ze een oud krot dat leegstond en waar het bewaard kon worden. Frans Meijer en Gerhard Badrian hadden wat mensen georganiseerd om te helpen met het afladen van de en het binnen opstapelen van de papieren. Een veilig werkje was het niet. Een voorbijganger kon het verdacht vinden en de Duitsers alarmeren. Meijer en Badrian waren daarom gekleed als Nederlandse leden van de NSB. Die droegen blauwe regenjassen met een NSB-speldje, petje en een tas aan de fiets. Zij ook. Ze waren net klaar en stapten op de fiets, toen er precies zo’n stel als hun aangefietst kwam. NSB-ers die de Hitlergroet naar hun maakten. Ze groetten op gepaste wijze terug. Daarna waren ze opgelucht, deze NSB-ers hadden ook 5 minuten eerder kunnen langsfietsen, dan was het minder goed afgelopen.

Behalve bij deze kraken zou Gerhard Badrian ook betrokken zijn geweest bij een kraak op een kantoor in Oosterhuizen. De overval stond vermeld in de verzetskrant ´Ons Volk` van 15 december 1943. Hier hadden ze echte persoonsbewijzen gehaald. Maar ook echte persoonsbewijzen die ingevuld werden waren geen garantie voor veiligheid. Stephan van Zuilekom (alias van Zanten) zou volgens Van der Tweel, met een persoonsbewijs uit Oosterhuizen opgepakt zijn. Hij vertelde dit omdat de vervalsingen misschien niet perfect waren en er gevaren aan kleefden, maar deze gestolen persoonsbewijzen boden ook geen veiligheid. Van der Tweel werd zelf opgepakt met een persoonsbewijs gestolen bij de Landsdrukkerij. Ingeschreven en al in het bevolkingsregister.

 

[1] Moet m.i. Blonde Hans zijn, Bruine Hans was Hans van Gogh. Verzetsmuseum Amsterdam dossier Wormgoor.

[2] Interview Verbiest 31-08-1998

[3] Wanneer is mij onbekend

[4] Radio-uitzending Nummer 16001 NN, NOS, 24-12-1978. Bob Uschi,te beluisteren bij Beeld en Geluid te Hilversum, ruwe band interviews Frans Meijer, Van der Tweel, Jacobus/ Kobus den Hartogh


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.