Bagage

Hulp voor Vertrekkenden kreeg een nieuwe taak. Eerst was het bedoeld om voorlichting te geven aan mensen die opgeroepen werden. Maar ze werden ook, zonder voldoende tijd om hun spullen te pakken, meegenomen. HVV moest dan de bagage  brengen. Er werden briefjes verstuurd naar huisgenoten of buren om bagage te brengen. 

Mevrouw Dina Vaz Dias-Okker verbleef in de Joodse Schouwburg. (de nieuwe naam van de Hollandse Schouwburg.) Ze verzocht op 9 januari 1943 om bagage. Het moest bij Hulp voor Vertrekkenden op de Plantage Kerklaan 25 bezorgd worden. Er werd een kaartje aangemaakt met een voorgedrukt nummer 17153. Er staat dat ze op 8 januari gehaald was, maar op 13 januari was ze weer terug naar Amsterdam. Haar rugzak was in Westerbork en moest op 14 januari terug. Op 18 mei, kwam ze alsnog in Westerbork. Ze werd geplaatst in Barak 65. Haar bagage kwam 20 mei. Het nummer van het "bagage" kaartje werd in de linkeronderhoek van de andere kaart geschreven. 

Anna van de Kar-Koen werd met 4 kinderen opgepakt. Ze moeten 's avonds gehaald zijn. Op het briefje van 13 november staat : Spoed; want de kinderen zijn maar half gekleed. Op 20 november gingen ze op transport, om bij aankomst in Auschwitz gelijk vermoord te worden.