Badrian bevrijdt Lena Wolff

Rond Fer Olthoff ontstond de groep Cas, naar zijn schuilnaam Caspar Ummels. De groep hield zich bezig met de verspreiding van het Parool en voorzag 27 stencilposten in Amsterdam van papier, voedsel, inkt, kolen en gaf andere benodigde bijstand.[i]

Op 7 februari 1944 werd er op de Pretoriusstraat 54 2x aangebeld. Dit was het teken dat het veilig was. Goed volk dus. De woning werd gehuurd door de heer Geers en meneer Teune woonde er ook. Verder waren Cas en Lena Wolff er op dat moment. Olthoff opende de deur en hoorde naar Teune vragen, terwijl 2 mensen met revolvers de woning drongen. Fer Olthoff koos het hazenpad en wist te ontkomen. Lena Wolff probeerde ook weg te komen, maar dit mislukte. Ze werd beschoten. De kogel ging dwars door haar been: “Ene kant in andere kant uit”[ii]

Lena Wolff werd gewond naar het Onze Lieve Vrouwe gasthuis gebracht. Dit ziekenhuis stond niet toe dat patiënten door de Duitsters bewaakt werden en zij werd overgeplaatst naar het Binnengasthuis. Op een briefje van Fer Olthoff staat: “Tot op heden vertoeft zij nog steeds in het B.G.” Een briefje aan iemand met het verzoek om Lena te bevrijden of een briefje om de gebeurtenis vast te leggen?

Ondertussen was het D-day geweest, de bevrijders kwamen eraan. [v] Lena kreeg een briefje binnengesmokkeld. “Jouw grote dag komt ook.” Haar verblijf in het ziekenhuis werd zo lang mogelijk gerekt. [vi]

Op 21 juni 1944 reed er een auto naar het ziekenhuis. Reinder Boverhuis, de vader van Frits Boverhuis, schreef over Gerhard Badrian het volgende[vii]:

Badrian heeft meermaals opgetreden in Duits officiersuniform. O.a. heeft hij met Frits Boverhuis uit het Binnengasthuis een Jodin opgehaald, om zogenaamd naar Westerbork door te zenden. De dokter wilde haar niet afstaan, aangezien ze nog in gipsverband lag. (Een schot in haar been op de vlucht voor de Duitsers.) De Dokter moest haar echter afstaan de papieren waren te goed. Toen ze in de auto was, zeiden ze tegen de Dokters: hier heeft u een bewijs dat u haar af moest staan. Dit is voor Uw veiligheid als de echte S. D.- ers komen. Toen de dokter de situatie begreep, drukte hij beide werkers de hand.” Lena Wolff werd vervolgens op de Oude Schans afgezet en de auto reed weg.

Werd Gerhard Badrian gevraagd om Lena te bevrijden? Zij kende de mensen niet die haar bevrijd hadden, kwam waarschijnlijk niet op een van de kantoren van de PBC. Ook de anderen die tegelijk met haar gearresteerd werden, hadden wel banden met het Parool maar waarschijnlijk geen banden met de PBC. noch op een andere manier met Gerhard Badrian.

Foto ter beschikking gesteld door dochter.


Reactie plaatsen

Reacties

Bernard Boverhuis
4 jaar geleden

Mijn grootvader, vader van mijn vader Frits Reinder Boverhuis, wordt hier genoemd als Reinier Boverhuis, maar hij heette Reinder Boverhuis.

Arnoud de Jong
2 jaar geleden

Twee jaar geleden schreef ik op mijn blog een stuk ter herdenking aan de familie Wolff. Abraham (Art, Athur) Wolff was een huisvriend van mijn oom en mijn grootouders.
https://arnoudhugo.nl/een-verjaardag-en-een-nagedachtenis/
Het lijkt mij fijn om in contact te komen met de dochter van Lena om te checken of haar moeder inderdaad de Lena is die op mijn site op de foto's staat.