Ontsnappingen

Badrian haalde Peter Roelofs uit zijn cel, Lena Wolff uit het ziekenhuis en organiseerde dat zijn neefje uit Westerbork ontsnapte. 

Er werden ook mensen officieel ontslagen uit Westerbork.. Badrian zou er 3 opgehaald hebben. Toom kreeg via zijn vrouw de opdracht om op een uur op het station te zijn. Hij moest contact leggen met een jong vrouw die de Deutsche Zeitung onder haar arm hield. Op het station stapten mensen uit de trein. Ook een charmante vrouw met een Duitse krant onder haar arm, maar niet de Deutsche Zeitung. Toom liep wat op het station heen en weer, zij ook. Hij sprak haar niet aan. Das Reich was tenslotte niet hetzelfde als de Deutsche Zeitung en dan kon het foute boel zijn. Daarna stapte ze op hem af en vroeg: ‘Mijnheer, kunt u mij een adres geven waar ik een Deutsche Zeitung kan kopen? De krant is overal uitverkocht.‘  ‘Dan moet u bij Koenraad zijn ‘ antwoordde Toom, die de schuilnaam Koenraad gebruikte. Ze verzocht hem om iets te drukken en vandaag nog.  ‘Die kaarten waren voor kamp Westerbork en zij zo blij als een kind, toen het klaar was. ‘  ‘s Avonds kwam Badrian aanrijden, nam de kaarten, zette er een paar stempels op en ‘s middags was hij weer terug met 3 Joden.

Wie de charmante mevrouw was en met wie Badrian terugkwam, is niet bekend. 

 

Er zouden tussen de 200 en 300 Joden uit Westerbork ontsnapt zijn. Mensen die in de registratie van Westerbork als "vermist" genoteerd werden of hierover op andere plekken verteld hebben. Op de website van Eric Schaap staat een artikel Ontsnappingen uit Westerbork – De Zaanstreek in de Tweede Wereldoorlog (meitotmei.nl) Hier is te lezen, welke mensen ontsnapt zijn en of het lukte om uit de klauwen van de Duitsers te blijven.

 

Op deze pagina ontsnappingen waarbij Badrian betrokken was, maar ook andere ontsnappingen.